Nachos - ostra przekąska kuchni Tex-Mex
Chipsy kukurydziane i dipy jak w kinie
Nachos to pyszna przekąska. Solone chipsy kukurydziane to specjalność kuchni meksykańskiej. Oryginalnie robione są z tortilli, z których wycina się trójkąty i smaży. Ciepły dip serowy lub orzeźwiająca kwaśna śmietana zapewniają dodatkową porcję smaku. Ci, którzy lubią ostry smak, wzbogacają smak nachos papryczkami jalapeño.
Nachos i Dipy: sprzęt i wyposażenie
Nachos cieszą się ogromnym zainteresowaniem nie tylko w kinie. PCO Group oferuje rozwiązania dla wszystkich potrzeb klientów. Asortyment nachos składa się z różnych dipów, papryczek jalapeño, a także zestawów nachos z dipami. Wyposażenie pochodzi głównie od marek Hombre i Ricos i obejmuje opakowania, takie jak tacki na nachos i dipy, różne podgrzewacze, dozowniki do dipów, mobilne lady na nachos, a także materiały reklamowe, takie jak plakaty czy stojaki.
Nachos i jego wynalazca Ignacio
Nachosy pochodzą z kuchni Tex-Mex i są popularne na całym świecie. W kraju pochodzenia, Meksyku, chipsy kukurydziane są spożywane jako dodatek lub jako samodzielna przystawka i są podawane nie tylko z dipami, ale także z mięsem mielonym lub daniami z kurczaka. Nacho jest pierwotnie meksykańskim przydomkiem Ignacio i odnosi się do „wynalazcy” popularnej przekąski kukurydzianej. Rzekomą historię powstania nachos można przeczytać w książce kucharskiej „A Taste of Texas” z 1949 roku: szef restauracji, w której Ignacio Anaya pracował jako kelner, pewnego wieczora zniknął i nie można go było znaleźć. Zrozpaczony Anaya sam wszedł do kuchni i przygotował improwizowane danie z dostępnych produktów: Tostadas (smażone na głębokim tłuszczu tortille) posypane serem i przybrane paskami papryczek jalapeño. Najwyraźniej gościom zasmakowało to tak bardzo, że danie trafiło do menu restauracji jako „Nachos Especiales”.